Nik Ainley
Graphic Designer / Bak 08
www.shinybinary.com
English
Türkçe
Imperial College London'da fizik eğitimi aldınız. Görsel sanatlar yerine fiziği tercih etmiş olmanızın nedeni neydi? Yeteneğinizi ve bu işi yapmak istediğinizi okula girdikten sonra mı keşfettiniz, yoksa fiziğe özel bir ilginiz mi vardı?
Çocukluk yıllarım boyunca bilime büyük ilgi duydum. Mantık ve matematik konularını öğrenme eğilimim vardı. Arada sırada bir şeyler karalıyor ve okulda da resim yapıyor olsam da kendimi çok zorlamadım, aslında pek başarılı da değildim. Fizikte ve matematikte çok daha iyiydim ve kariyerimi bu konular üzerine yapmalıydım. Biraz tuhaf ama bu bölümde okumaya karar verme şeklim çok basitti. Çünkü yıldızlara bakmayı seviyordum. Karar verirken bazen böyle pek de mantıklı olmayan şeyler yaparım.
Üniversitedeyken kendimi Photoshop'un bir kopyasıyla oyalanırken buldum. İlk kullandığım anda beni etkisine aldı. Bu tesadüfi karşılaşma olmasaydı şu anda ne yapıyor olurdum bilmiyorum. Büyük olasılıkla pek de yaratıcı olmayan bir şeye devam edecektim.
Yine de fiziğe olan ilgimde herhangi bir azalma yok. Fırsat buldukça yazılar okuyor ve gelişmelerden haberdar olmaya çalışıyorum. Evrenin nasıl temel ilkeler üzerinde var olduğunu bilmek büyüleyici. Fizik konulu makaleleri her okuyuşumda o inanılmaz karmaşıklığa, dünyamızın büyüklüğüne ve görkemine bir kez daha hayran kalıyorum. Ve biraz da ürküyorum, çünkü bunun hayal ürünü değil bütünüyle gerçek olduğunu biliyorum. Bir gün fiziğe tümüyle geri dönebilmeyi isterdim fakat yüksek fiziği anlayabilmek için çok güçlü matematik altyapısına ihtiyaç var. Bu da pek hobi gibi yapılabilecek bir şey değil.
Çalışmalarınız gerçekten çok keyifli ve heyecan verici. Kusursuz çizgiler, kıvrımlar, tipografinin güçlü kullanımı ve canlı renkler bize yazın coşkusunu hissettirirken, "Where The Wild Things Are", "Stranger" ve "Peculiar" gibi eserlerde korkuyu ve tuhaflığı gözlemliyoruz. Sizin için hangisi daha önemli; izleyiciye bir duyguyu vermek mi yoksa görsel olarak 'güzel' bir iş ortaya koymak mı?
Her zaman ikisini de yapmak için çalışıyor olsam da bu gerçekten zor bir soru. Farklı duygular yaratmak için grafik öğeleri kullanmayı çok seviyorum. Parlak, ıslak, hafif kıvrılmış veya tümüyle korkunç. Tabii hangisini seçersem seçeyim, görsel yönden etkileyici olmak zorunda. Bu nedenle sanırım benim için "güzel"i yaratmak en önemlisi. Bir tasarımın üzerinde çalışırken onun bir duyguyu hissettirebildiğini ancak yeterince iyi görünmediğini gözlemlersem işe yaramadığını düşünürüm.
Şu sıralar sıklıkla parlak ve renkli işler yapıyor olmamın sebebi biraz da piyasa işleri... Doğrusu artık geri dönüp daha tuhaf şeyler yapmak istiyorum. Eski çalışmalarımdan "Peculiar" hala gözdelerim arasında...
Görülüyor ki yeni eğilimleri ve gelişmeleri büyük dikkatle takip ediyor, tarzınıza ve çalışmalarınıza yansıtıyorsunuz. Şu anda 25 yaşındasınız. Belki de hayatta en üretken olunan dönem... Yaşlanmaktan korkuyor musunuz?
Biraz aptalca ama, bazı nedenlerle evet, korkuyorum. 25 tasarım dünyasında pek genç bir yaş değil, özellikle de kendimden 5 yaş küçüklerle çevriliyken ve onlar şimdiden harika işler yapabiliyorlarken... Biraz geç başladım, sadece 4 yıldır bu işin içindeyim ve 2 yılda çok büyük şeyler yaşadım. Hızımı ve enerjimi koruyup kendimi geliştirmeye ve yeni şeyler öğrenmeye devam etmek zorundayım. Yaşlanma fikrini sevmiyorum. Bence en iyi fikirleri gençken üretiyoruz ve bu fikirlerin yavaş yavaş azalıp yok olması korkunç bir şey.
Web tasarımı ve illüstrasyon ne kadar ilham gerektiriyorsa programlama da o kadar sabır gerektiriyor. Her ikisin de başarılı olmak bir hayli güç fakat siz bunu başarıyorsunuz. Sırrınız nedir?
Aslında uzun süredir programlama yapmıyorum ve hiçbir zaman da bu işte çok iyi olduğumu düşünmedim. Fakat geçmiş yıllarda matematik ve fizikle içiçe olduğum ve aklımı teknik konulara yatkın kıldığım için programlama benim için çekici bir konu. Hatta bazı yönlerden bana tasarımdan daha bile uygun olduğunu söyleyebilirim. Doğrusu ilham gerektirmediği fikrine katılmıyorum. Tasarımda rehberleri takip ederek önemli bir yol katedebilirsiniz fakat iyi olmak için ilham almalısınız. Yoğun bir şekilde program yazmak bana fiziği anımsattı. Problem çözmeye çalışırsınız ve doğru cevap karşınıza çıktığında bir "Evreka!" anı vardır. Hiç şüphesiz bu ilhamdır.
Şu sıralar tasarım çalışmalarına ağırlık vermiş olsam da yakın gelecekte programlama yapmaya da yeniden başlamak istiyorum. Web tasarımı yapan biri olarak Apache'yi ustalıkla kullanabilmek ve temasımı tamamen kaybetmemek için Javascript ve Perl ile uğraşmak durumundayım. Bir gün deneyip hayata geçirmek istediğim bazı fikirlerim var ve bu süreç beni C gibi ağır dillere geri döndürecek gibi görünüyor. Sadece düşünmek bile başımı ağrıtıyor...
Her zaman programı tasarımda kullanma şansınız var. Flash'taki ActionScript gibi. Ama benim, senaryo (script) kullanarak görüntü yaratmak gibi daha soyut düşüncelerim var. Bu zaten yapıldı fakat bence büyük potansiyeli olan bir alan.
Müzikle ilgilendiğinizi biliyoruz. Müzik, çalışırkenki ruh halinizi nasıl şekillendiriyor? Bugünlerde hangi sanatçıları ve grupları dinliyorsunuz?
Çalışırken hiç durmadan müzik dinliyorum. Fakat genellikle benim için 'fon müziği' özelliği taşıyor. İşlerimin gidişatını engellediği nadir olsa da bir bilinçaltı etkilenmesinin de söz konusu olduğunu tahmin ediyorum. Canlı müzikten çok hoşlanıyorum ve iyi grupları elimden geldiğince yakalamaya çalışıyorum.
Her müzik tutkunu gibi ben de daima sevdiğim şarkıcı ve grupların listesini çıkarabilirim. Bu listeye sürekli yeni isimler de ekliyorum. Ama genel bir fikir vermek için şunu söyleyebilirim ki; gitar altyapılı şeylerden hoşlanıyorum. Çoğunlukla çağdaş müzik yapan toplulukları tercih ediyorum fakat bazı büyük gözdelerim arasında Pink Floyd gibi, Led Zeppelin gibi klasik isimler de var. Bir numaram ve yaratıcı işlerimi doğrudan etkileyen tek grup ise Radiohead. Tasarım yaparken daha çok hareketli müzik dinlemeyi seviyorum. Elektronik tarzlar doğası gereği içerdiği süreklilik duygusuyla daha rahat dinlenebilir ve eğlenceli oluyor.
Sinemaya gidiyor musunuz? Hollywood'a alternatif teşkil eden Uzak Doğu veya Avrupa Sineması gibi tarzlarla ilgileniyor musunuz?
Filmleri severim fakat bir sinema tutkunu olmaktan epey uzağım. Sinemaya, gitmem gerekenden çok daha seyrek gidiyorum. Galiba bunun nedeni, karanlıkta saatlerce oturup bir ekrana bakıyor olma durumu. (Her gece çalışırken yaptığım farklı bir şeymiş gibi!..) Film tarzları konusuna gelince, itiraf etmek gerekirse izlediğim filmlerin tamamına yakını batı kökenli. (Kovboy filmlerinden söz etmiyorum.) Az sayıda oryantal film izledim ve çok beğendim. Büyük bir Miyazaki hayranıyım. Fakat bunlar, batı filmlerine göre çok daha seyrek geldikleri için çok daha nadir izleme şansı bulabiliyorum.
Ayrıca film izlerken bile grafik yönüne kayıyorum. Özel efektlere büyük ilgi duyuyorum. (Önceleri ILM gibi bir yerde çalışmayı hayal ederdim.) Bu tür efektleri barındıran filmleri çok daha dikkatli bir şekilde izlerim. Hikayesinden çok, görselliğine önem vererek... Son zamanlarda en etkileyici bulduğum filmleri şöyle bir düşündüğümde, çoğunlukla doğu filmleri olduğunu farkettim. Özellikle "Hero" ("Kahraman"), görsel olarak bir harikaydı. Görsel efektlerinden çok kamera hareketleriyle...
Büyük sanatçılar hep büyük sözler sarfetmişlerdir. Salvador Dali şöyle diyor; "Ben uyuşturucu kullanmam. Ben uyuşturucuyum." Escher ise soruyor; "Zeminin aslında tavan olmadığından gerçekten emin misiniz?" Gelecekte milyonlarca insanın sizi tanıyacağını ve 21. yüzyılın en büyük sanatçıları arasında göstereceğini bilseydiniz, geride bırakacağınız tek cümle ne olurdu?
Aslında gerçekten söz söyleyecek biri değilim. Ama belki kendime çılgın bir şey bulmalıyım. Kimbilir, belki beni bir çizgi film karakterine dönüştürürler. Sanırım benim dünyaya bırakacağım söz şunun gibi bir şey olurdu; "Beni dinlemeyin. Ben ölüyüm ve o kadar da akıllı olamam."
Çok büyük miktarda paranız olsa ve hiç bitmese, nasıl bir projeyi hayata geçirirdiniz? Nerede, kiminle ve niçin?
Tamamen sınırsız olsaydı çok büyük miktarları şu an var olmayan teknolojilerin geliştirilmesi için harcardım. Benim düşünceme göre dijital tasarım, bir gün ışıktan meydana gelen üç boyutlu dijital heykellerle, hologramlarla birleşecek. Bu alanda birçok çalışma yapıldığını biliyorum fakat sonuç vermesi çok da uzun sürmemeli. Mümkün olduğunda; sade ışıktan, dev boyutlu, içinden yürüyerek geçebildiğimiz ve oynayabildiğimiz harika yapılar yaratılacağını hayal ediyorum. Onları etkileşimli yapabilir ve insanların yapıların içindeki hareketlerine göre şekillendirebilirler. Dijital tasarımın ve canlandırmanın en eğlenceli öğelerini alıp onları hayata, insanların fiziksel çevrelerine taşımak ve daha önce hiç görülmemiş olanı var etmek... Ve bu benim her şeyim, görsellik...
Bak Dergisi'nin bu sayısında konumuz "Ben". Bu sözcük size neyi ifade ediyor? Kendinizi üç kelime veya bir cümleyle nasıl tanımlarsınız?
Ben hala yoldayım.
You studied physics at Imperial College London. Why did you choose physics instead of visual arts? Did you discover your talents after starting studying or do you have a special interest in science?
All through my childhood my main (academic) interest was science, with a strong leaning towards the more logical mathematical subjects. Although I doodled occasionally and did some art in school I never found it hugely compelling, or was any good at it in fact. I was much better at physics and maths and knew that it would be a pretty good degree to have career wise. Oddly enough though the final decision to study it was simply because I liked looking at the stars. I have a way of making decisions based on not particularly good reasons like that.
While at university, I found myself in possession of a copy of Photoshop, and was hooked from the first time I used it. If it hadn't been for that lucky occurrence I have no idea what I would be doing right now, but probably something pretty uncreative.
I still have a huge interest in physics though and read up on new developments whenever I have the time. Knowing how the universe works on a fundamental level I find fascinating, and whenever I read physics articles I find myself being constantly amazed at the unbelievable complexity, scale and majesty or our world, and thrilled at the same time because I know it's not some fantasy, but reality. I really hope one day I can get back into it, but because of the intense maths you need to understand higher level physics it's not the sort of thing you can do casually.
Your works are really exciting and enjoyable. While usage of typography and vivid colors with perfect lines and curves makes us feel the summer, designs in "Where The Wild Things Are", "Stranger" and "Peculiar" look frightening and strange. Which one is more important for you; giving a feeling to the viewer or creating a visually beautiful image?
That's a really difficult question actually, as I pretty much always try and do both. I love using graphics to create different feelings, whether bright and juicy, slightly twisted and unnerving or full out horrific. However whichever I go for it has to be visually impacting as well. For this reason I think creating a 'beautiful' image is most important to me. If I ever start producing stuff that has a feeling but doesn't look good then as far as I'm concerned that lack of beauty gets in the way of any message and feeling and so renders the image useless.
I've been doing a fair amount of bright, colourful stuff recently as it is more commercial but I really want to get back to doing some weirder stuff. Some of my older pictures like 'Peculiar' are still my favourites.
It's obvious that you are following the new trends and innovations very carefully with your contemporary style and artworks. Now you are 25 and maybe it's the most productive age in life. Are you afraid of getting old?
It's a bit silly but in some ways I am. 25 is fairly old in the world of design, especially when I'm surrounded by guys 5 years younger (or more) and already doing incredible stuff. I was a bit of a late starter though having only been doing it for 4 years or so, and a huge amount has happened for me even in the last 2 years. I just have to keep the pace up and make sure I keep advancing and learning for long to come. In a more general way I don't like the idea of getting old, I think you have your best ideas when young and running out of ideas would be horrendous.
While web design and illustration requires inspiration, programming requires so much patience. It is very hard to be successful in both of them but you achieve this. What is your secret?
I haven't actually done any proper programming for quite a while now and was never great at it anyway. However as with maths and physics, being technically minded certainly made programming something that appealed to and suited me more than design in some ways. I don't agree that it doesn't require inspiration though. As with design you can do quite a lot just by going through the motions and following guides, but to be good you need to be inspired. A lot of programming reminded me of
physics where you were problem solving, and you could really have a 'eureka' moment where the answer would suddenly just come to you. That's inspiration for sure.
Although I am heavily focused on design work at the moment I would like to do some casual programming again in the future. Working as a web designer I do get to dabble in Javascript and Perl, as well as having to be able to manipulate Apache so I haven't lost touch completely. I have some ideas I want to try out one day though and that will probably require me to get back into a hardcore language like C. It gives me a headache just thinking about it!
There's also always the possibility of using it in design, like actionscript in Flash, but I also have more abstract ideas about image generation using scripting. It's already been done but I think it's an area with a lot of potential.
We know that you are interested in music. In what ways does music change your mood while working? Which artists or bands do you prefer nowadays?
I do listen to music almost continuously while working, but it generally just provides a background for me. I rarely take inspiration from music for the pictures I'm working on, although I guess there will always be a subconscious influence. Live music is something I hugely enjoy, and try to catch good bands whenever I can, although I don't get to see a lot of the bigger ones not living in a large city.
I'm sure like most music enthusiasts I could go on listing bands and artists I like forever and am constantly adding new ones to the list, but to give a general idea it is mostly guitar based stuff. I listen to a lot of contemporary bands, but some of all time favourites are classic bands like Pink Floyd and Led Zeppelin. Radiohead are my no. 1 and the
only band I would say that have directly inspired artwork of mine and continue to do so. When designing I actually enjoy listening to more dancey music though, electro and mashups as their continuous nature is less distracting than listening to a lot of individual tracks.
Are you going to movies? Are you interested in the alternative styles of Hollywood, such as Far East movies or European cinema?
I like films, but I'm far from a film nut. I go to the cinema a lot less that I ought to, I think it's partly the dislike I have for sitting for a couple of hours in the dark just staring at the screen (I say that then think that's pretty much what I do every night when I'm working!). When it comes to different filming styles I have to confess the vast
majority of films I watch are more Western (and I don't mean cowboy stuff). I've seen a few Oriental movies and do enjoy them, in fact I'm a huge fan of Miyazaki, but in general they come along a lot less frequently than Western movies and so I see them less.
I'm also a graphics geek even when I watch movies. I've always had a big interest in special effects (I used to dream of working somewhere like ILM) and often watch special effects heavy movies paying more attention to the graphics than the story itself. When I think about it some of the films I have seen recently that looked amazing were actually Eastern ones. Hero in particular was visually stunning, but more down to the camera work than effects I think...
Great artists always have exciting quotes. Salvador Dali says "I don't do drugs. I am drugs" while Escher asks "Are you really sure that a floor can't also be a ceiling?". If you learn that millions of people will know you as one of the greatest artists in 21st century after you pass away, what would be your one and only statement?
Haha now this puts me on the spot. I'm not really a quote person, although maybe I should get myself a crazy catchphrase for if they ever turn me into a cartoon character. I think my statement to the rest of the world after I die would be something like 'Don't listen to me, I'm dead so I can't be that clever'.
Imagine that you have a limitless budget. What kind of art project would you create? Where, with whom and why?
If money isn't an option, then I would first have to invest huge amounts of it into research for some new technologies that don't actually exist. I've always had the idea that the future of digital design will one day involve 3D digital sculptures made of light, holograms if you want. I know a lot of work is currently being done in this area so it might not be so far away anyway. Once that is possible I imagine having huge beautiful structures composed out of pure light that you can walk and play in. You could make them interactive and respond to people's movement within the structures. I think taking the most exciting parts of digital design and animation and bringing them to life around people could provide visual spectacles beyond anything seen before. And that's what I'm all about, the visuals.
Theme of our current issue is "Me". What does this word mean to you? How do you define yourself with three words or just one sentence?
Still getting there.